Global organic textile standard

Yodormi beddengoed is GOTS gecertificeerd van grondstof tot eindproduct. 

GOTS (Global Organic Textile Standard) is wereldwijd één van de strengste keurmerken dat beoordeelt of textiel milieuvriendelijk en sociaal verantwoord geproduceerd is. GOTS kijkt naar de gehele productieketen – van ruwe bewerking tot draad en stof, tot eindbewerking en verwerking tot duurzaam beddengoed.

COTTON = THE DIRTIEST CROP

1000 gram katoen = 500 gram bestrijdingsmiddel

Of je nu goedkoop of duur textiel koopt, de kans is groot dat het op dezelfde onverantwoorde manier is gemaakt, voor weinig geld met veel gif.

GOTS eist dat er in textielfabrieken enkel gewerkt wordt met aangekochte ruwe biologische vezels goedgekeurd door IFOAM FAMILY OF STANDARD.

GOTS-keurmerk

1. Wat wordt er verstaan onder biologische vezels?

Bij de teelt van biologisch katoen zijn chemische bestrijdingsmiddelen verboden. In plaats daarvan worden natuurlijke methodes ingezet om ziektes en plagen tegen te gaan.

Synthetische meststoffen zijn niet toegestaan. Bij biologische teelt gebruikt men natuurlijke compost. Om uitputting van de bodem te voorkomen wordt wisselteelt toegepast.

Giftige ontbladeringsmiddelen om katoen machinaal te kunnen oogsten zijn verboden.

Genetisch gemodificeerde katoenzaden mogen niet gebruikt worden. Boeren gebruiken biologische zaden zodat inheemse katoen variëteiten behouden blijven.

Conventioneel katoen

Elk jaar worden er wereldwijd tonnen chemicaliën over de katoenvelden uitgestort. Dit heeft enorme gevolgen voor aarde, mensen en rivieren, en vergiftigd letterlijk het leven van boeren en de lokale bevolking.

GOTS eist dat alle gebruikte chemicaliën en kleurstoffen aan basisregels voor giftigheid en biologische afbreekbaarheid voldoen."

GOTS-keurmerk

2. Wat zijn de regels voor chemicaliën en kleurstoffen?

Chloor om katoen te bleken mag niet worden gebruikt. In plaats daarvan wordt zuurstof (peroxide) toegepast om katoen witter te maken.

Zware giftige metalen, die gebruikt worden bij goedkope kleurstoffen die afgeven om de kleur te fixeren,  zijn verboden.

Kankerverwekkende chemische kleurstoffen zijn strikt verboden, waardoor arbeiders veilig de stoffen kunnen verven, snijden en naaien. 

Agressieve chemicaliën tijdens de productie, bijvoorbeeld om garens te sterken, zijn verboden. 

Conventionele textielproductie

Vele textielfabrieken gebruiken miljoenen tonnen giftige kleurstoffen en agressieve chemicaliën tijdens de productie. De meeste chemicaliën in textielfabrieken zijn niet afbreekbaar en belanden in ons eco-systeem en sommigen chemicaliën zijn zelfs verboden in de EU.

Textielfabrieken onder controle van GOTS passen slimme manieren toe om water te besparen, te hergebruiken en te zuiveren.

GOTS-keurmerk

3. Hoe maken fabrieken duurzaam gebruik van water?

Bij biologische teelt worden er tussen de katoenvelden vijvers aangelegd en staan er reservoirs waarin regenwater wordt verzameld. Op deze manier blijft het schaarse drinkwater beschikbaar voor de gemeenschap en wordt het milieu minder belast.

Een gezonde bodem van duurzame landbouw kan zelf meer vocht vasthouden. Daardoor hoeft minder extra water te worden toegevoegd.

Al het afvalwater wordt gezuiverd in functionele afvalwater zuiveringsinstallaties. Pas nadat het water behandelend is mag het weer terug de natuur in.

Het restwater uit de fabrieken wordt zoveel mogelijk opgevangen en hergebruikt.

Conventioneel katoen

De grote waterbehoefte van katoenvelden kan de drinkwatervoorziening in de lokale omgeving in gevaar brengen. Bijvoorbeeld drooglegging van meren door massaproductie van katoen, wat enorme gevolgen heeft voor omliggende dorpen.

Tijdens productie in textielfabrieken wordt het giftige afvalwater soms gewoon in de lokale rivier gedumpt.

Ongelijkheid, intimidatie en zelfs kinderarbeid is in reguliere textielfabrieken vandaag de dag nog steeds aan de orde.

In veel textielfabrieken wordt er gewerkt zonder contract en werken arbeiders, vooral vrouwen, extreem lange dagen. Vele textielarbeiders kunnen met hun betaalde loon geen water, huisvesting, kleding, voeding, onderwijs, gezondheidszorg of vervoer kopen en leven in armoede.

GOTS-keurmerk

4. Minimum loon en veilige werkomstandigheden

GOTS controleert of de werkcondities veilig en hygiënisch zijn. Fabrieken dienen goed onderhouden te worden. 

Er wordt niet gediscrimineerd en er vindt geen intimidatie of geweld naar werknemers plaats. Kinderarbeid is volgens lokale wetgeving verboden en mensen onder de 18 jaar mogen geen gevaarlijk werk doen. 

Er zijn ‘normale’ werktijden, wat betekent dat er niet meer dan 48 uur per week gewerkt wordt, er elke zeven dagen één dag vrij is en er niet meer dan 12 uur (vrijwillig) wordt overgewerkt. Alle werknemers hebben het recht om vakbonden op te richten en collectief te onderhandelen.

Er moet minstens het legale minimumloon betaald worden. Ook moet er een leefbaar loon worden vastgesteld en daaruit ook de loonkloof (verschil tussen het betaalde loon en het leefbaar loon) worden berekend.

Conventionele textielarbeiders

De lonen van textielarbeiders zijn meestal te laag om voedzaam te kunnen eten of om kinderen naar school te sturen. Ongelijkheid, intimidatie en zelfs kinderarbeid zijn geen uitzondering. 

Onder GOTS toezicht werken textielarbeiders in fabrieken volgens de normen van de International Labour Organization.

GOTS moedigt fabrikanten aan de kloof tussen het betaalde loon en het leefbaar loon te dichten.